KEITTIÖKOISA
Plodia interpunctella
Keittiökoisa on varsin yleinen elintarviketuholainen etenkin kotitalouksissa. Teollisuudessa törmätään useammin jauhokoisaan. Jos elintarviketuholaisia havaitaan, pyritään selvittämään ongelman laatu ja laajuus eli se, mitä tuholaisia on ja miten paljon ne ovat levinneet.
Koisat saastuttavat elintarvikkeita, yleisimmin ne tulevat tuliaisten tai saastuneen tuotteen mukana. Yleisimmät havainnot ovat perhoset keittiössä, toukkia kuivatuotteissa sekä perhosten laskemat munat, joita voi olla paketeissa ja rakenteissa, muna on rihmastomainen. Voivat levitä myös kerros- ja rivitalohuoneissa laajemmin. Ammattilaisten ohjeilla ja torjunnalla näistä päästään eroon.
Mitkä ovat keittiökoisan tuntomerkit?
- Kaksivärinen, kellertävä ja ruskea
- Raita keskellä selkää
- Siipien kärkiväli on n. 20 mm
- Toukka vaaleankeltainen, tumma pää
- munat ovat rihmastomaisia
Elintavat
Keittiökoisat elävät yleensä keittiössä, ravinnon lähellä tai ravinnossa (pastat, jauhot, myslit jne). Perhoset laskevat munat suoraan elintarvikkeisiin, paketteihin tai kaapistoihin, joissa säilytetään elintarvikkeita. Toukat syövät kuivatuotteita ja menevät koteloitumaan mm. rakoihin ja katonrajaan, näistä syntyy perhosia jotka parittelevat ja käyvät laskemassa munia ravinnon läheisyyteen.
Esiintyvyys
- Keittiöt
- Kuiva-ainekaapit
Haitat
Tuholaiset ovat etenkin kuivien tuotteiden ongelma, kuten viljan, viljatuotteiden, kuivattujen hedelmien, pähkinöiden ja papujen. Ne likaavat ja pilaavat elintarvikkeita tai niiden pakkauksia. Voivat levitä kerros- ja rivitaloissa laajemmin.
Torjunta omatoimisesti
Kotitaloudet:
Kuivatuotteiden tarkastus ja saastuneiden hävitys. Säilytettävät sekä uudet elintarvikkeet suositellaan säilyttämään tiiviissä pusseissa tai astioissa. Kaapit/hyllyt/tilat joissa säilytetään elintarvikkeita tulee siivota huolellisesti, imurilla saa poistettua hyvin raot. Imuri ei tapa hyönteisiä ja imurin säiliö tulee puhdistaa imuroinnin jälkeen ja mahdollinen pölypussi hävittää välittömästi.
Esiintymisalueet käsitellään torjunta-aineella.
Teollisuus:
- kuivien tavaroiden varastoissa on hyvä ilmanvaihto
- varastotiloissa on hyvä järjestys ja siisteys
- pakkauksia pidetään hyllyillä ja ovat tiiviitä
- varaston lämpötila on alle +18°C
- varastossa tavara kiertää ”first in – first out” (FIFO) -periaatteella eli vanhin otetaan ensimmäisenä käyttöön
- saapuvat tavarat tarkistetaan
Pyydä ammattilainen paikalle
Jos omatoimisella torjunnalla ei päästä eroon koisista tai ongelma on laajempi kerrostalossa. Ammattilaiset osaavat ohjeistaa asukkaita tekemään hyvät esivalmistelut ja torjunta tehdään riittävällä laajuudella.
Torjuntaa tehdään torjunta-aineilla ja oikein käytettynä ne eivät haittaa asumisturvallisuutta. Lisäksi käytämme koisa-ansoja ongelma kontrollointiin.
Ennakko-ohjeet
- Kevyet kalusteet pois seinustoilta
- Kuiva-ainekaappientyhjennys ja siivous
- Koisientoukat koteloituvat usein hyllyjen rakoihin tai hyllytappien koloihin
- Kuivaelintarvikkeiden tarkistus
- Saastuneet suositellaan hävittämään
- Säilytettävät sekä uudet tulee säilyttää tiivissä astioissa
- Jalkalistojen siivous / seinän vierustat
- Elintarvikkeet peitetty/pusseissa/kaapeissa
Mitä käsitellään
- Keittiön seinän vierustat, kuiva-ainekaapit, putkinousut, sokkelit
- Tarvittaessa torjunta koko huoneistoon
- Vähintään keittiöön feromoniansa (toimintasäde 5m), muihin tiloihin tarvittaessa
- Feromoniansat eivät saa olla liian lähekkäin, toimivuus heikkenee
- Samalla toiminta säteellä ei tulisi olla useampaa feromonia
Huomioitavaa torjunnan jälkeen
- Käsiteltyjä alueita ei saa pyyhkiä/imuroida
- Siivous vasta tehoajan loppumisen jälkeen tai juuri ennen uutta käsittelyä